Activitatea este implementata de catre Fundatia CONVERGENTE EUROPENE, care este furnizor acreditat de servicii pentru ocuparea fortei de munca si oferă informare şi consiliere profesională prin centrul sau specializat in acest domeniu in conformitate cu Ordinul comun M.E.C.T.S.- M.M.F.P.S. nr.4469/ 12.06.2012/nr.1804/03.07.2012 privind Metodologie- Cadru cu privire la serviciile de consiliere și orientare a carierei pe tot parcursul vieții.
Aceasta activitate vizeaza furnizarea de servicii de consiliere și orientare profesională pentru tinerii și adulții care nu și-au finalizat educația obligatorie si este destinata urmatoarelor categoriilor de grup tinta:
– Tineri care au parasit timpuriu scoala, cu varsta cuprinsa intre 12-16 ani, care au depasit cu cel putin 4 ani varsta corespunzatoare clasei neabsolvite;
– Tineri, care au un loc de munca, cu varsta cuprinsa intre 16-24 ani, care nu au absolvit invatamantul obligatoriu;
– Adulti 25-64 ani, care nu au absolvit invatamantul obligatoriu;
Se va acorda o atentie deosebita persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile, in special cele apartinand minoritatii roma, cele din zonele rurale/ comunitatile dezavantajate socio-economic, persoanele cu dizabilitati.
In cadrul acestei activitati, fiecare membru GT – tanar/adult participant la programul ADS va trece obligatoriu prin doua tipuri de intalniri: intalniri de grup si intalniri individuale, in total, pentru fiecare participant- 500 GT au fost prevazute 4 sedinte de consiliere individuala. Totodata, au fost prevazute 4 sedinte de grup pentru 30 grupe constituite din membrii GT.
In functie de evaluarea initiala a persoanelor sustinute prin aceasta activitate, expertii consilieri vor aplica, conform practicilor profesionale, cele mai potrivite instrumente si actiuni corelate cu specificul individual al beneficiarului asigurandu-I acestuia un management de caz.
Principalele obiective ale activitatii de consiliere si orientare profesionala constau in:
Etapizat activitatea vizeaza:
Sesiunile de consiliere in cariera vor viza evaluarea intereselor, aptitudinilor, abilitatilor transferabile si motivatia beneficiarilor fata de continuarea studiilor;
– se vor utiliza instrumente specifice orientarii in cariera, adaptate la nivelul educational si cognitiv al beneficiarului de servicii de consiliere;
– pregatirea pentru contactul cu angajatorul care presupune elaborarea CV-ului / a instrumentelor EUROPASS ȘI YOUTHPASS, a scrisorii de intentie, precum si dezvoltarea abilitatilor de prezentare la un interviu care vor fi exersate in activitati din cadrul sesiunilor colective de orientare in cariera, care vor presupune jocuri de rol;
Activitatea contribuie la indeplinirea OS3 – Imbunatatirea traseului educational si profesional a 500 de de tineri si adulti care nu si-au finalizat educatia obligatorie din Regiunea de Dezvoltare Bucuresti Ilfov si care beneficiaza de servicii de consiliere si orientare a carierei pe tot parcursul vietii.
Furnizarea de programe de tip “Scoala parintilor” pentru 350 persoane – Lipsa serviciilor de orientare in cariera pentru tineri si adulti in procesul de alegerea a unui loc de munca – slaba constientizare a familiei cu privire la importanta dezvoltarii potentialului copilului/tanarului; – lipsa tehnologiilor de acces si a tehnologiilor si dispozitivelor asistive in procesul de invatamant;
In vederea sprijinirii reintoarcerii in sistemul formal de educatie a tinerilor si adultilor care au abandonat scoala si nu au finalizat invatamantul obligatoriu, pentru 500 de participanti din aceasta categorie li se vor acorda servicii integrate de orientare, consiliere si asistenta educationala. Mai mult, serviciile vor viza si imbunatatirea mediului familial al participantilor prin acordarea de indrumare si suport atitudinal pentru cca. 300 de partinti sau tutori ai acestora.
Activitatea este implementata de catre Fundatia CONVERGENTE EUROPENE prin expertii sai consilieri scolari.
In vederea identificarii de solutii la problemele cu care se confrunta parintii si copii aflati in situatii de risc, prin proiect se acorda sprijin de specialitate pentru minim 300 de parinti si tutori ai participantilor din GT, dar chiar si membrilor GT prin facilitatrea accesului la sedinte de consiliere de profil
Se vor desfasura 33 de sedinte de grup. In cadrul Scolii Parintilor, acestia vor primi constant informaţii şi vor beneficia de consiliere permanentă privind instrumentele de prevenire şi de soluţionare a diferitelor tipuri de probleme apărute în relaţia copil – părinte, acestea datorita intelegrii ca rolul părintelui este acela de a transmite copilului, uneori chiar fără măcar să ştie, modele, coduri sociale, practici, valori care permit copilului să construiască relaţii sociale. În acest caz impactul familiei este considerabil.
Printre activitatile desfasurate, vor exista activitati pe teme de genul:
Activitatea contribuie la indeplinirea OS3 – Imbunatatirea traseului educational si profesional a 500 de de tineri si adulti care nu si-au finalizat educatia obligatorie din Regiunea de Dezvoltare Bucuresti Ilfov si care beneficiaza de servicii de consiliere si orientare a carierei pe tot parcursul vietii.