POCU/666/6/23, Cod proiect 136066
A4

ORGANIZAREA ȘI FURNIZAREA PROGRAMELOR “A DOUA ȘANSĂ”

• A4.1. Organizarea și proiectarea procesului de învățământ în cadrul programului “A doua șansa”

Perioada: martie 2021 – decembrie 2021

Parteneri: Inspectoratul Școlar al Municipiului București; Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov

• A4.2. Derularea si monitorizarea procesului de invatamant – derularea unui prog”A doua sansa” (ADS) pentru tinerii si adultii care nu si-au finalizat educatia obligatorie – lipsa competentelor de lucru a persoanelor adulte necesare indeplinirii exigentelor angajatorilor si a pietei muncii; – lipsa programelor de sprijin pentru tinerii si adultii care vor sa finalizeze studiile fara a abandona activitatile ocupationale zilnice; – lipsa unor competente cheie care sa reprezinte atuuri in piata a muncii competitiva si prin care sa isi creasca gradul de adaptabilitate la schimbarile intampinate;

Perioada: mai 2021 – decembrie 2023

Parteneri: Inspectoratul Școlar al Municipiului București; Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov

• A4.3. Furnizarea de sprijin financiar si material membrilor GT- nivelul scazut al venitului per familie, ca o constrangere financiara pentru a suporta costurile colaterale ale educatiei, in special in randul familiilor sarace si dezavantajate – accesibilitatea teritoriala scazuta a serviciilor de educatie in zonele rurale izolate.
Nesolutionarea aspectelor ce tin de finalizarea studiilor de catre tinerii si adultii proveniti preponderent din medii defavorizate conduc la cresterea ecartului intre clasele sociale in privinta accesului persoanelor la invatamantul secundar superior si post-secundar. De asemenea, lipsa studiilor si a competentelor implica un grad scazut de obtinere al unui loc de munca, cresterea ratei somajului, disparitati in ceea ce priveste nivelul de trai in mediului rural in raport cu mediul urban. Solutionarea problemei consta in incurajarea implicarii tinerilor si adultilor in programe destinate imbunatatiriii capacitatilor educationale si de lucru, programe de sustinere persoanelor prin sprijin financiar si suport in zona de familie, precum si prog. de consiliere, stopand astfel perpetuarea problemelor. Valoarea adaugata a proiectului, rezulta din propunerea de masuri participative precum informarea privind accesul la programe de finalizare a studiilor pentru tineri si adulti, furnizarea de servicii de consiliere si orientare in cariera si activitati extracurriculare de imbunatatire a competentelor persoanelor participante la activitatile proiectului. De asemenea, imbunatatirea competentelor cadrelor didactice vor constitui plus valoare a procesului educational, prin aplicarea de metode centrate pe nevoile grupului tinta prin lucru diferentiat, astfel incat la sfarsitul invat obligatoriu fiecare participant la Programul “A doua sansa” sa isi gaseasca locul in societate. Proiectul raspunde la principalele prioritati nationale privind imbunatatirea competentelor populatiei si reducerea parasirii timpurii a scolii, in corelare cu obiectivele de tara, sustine principiul egalitatii de sanse in educatie, indiferent de caracteristicile individuale: dizabilitati fizice sau mentale, mediul cultural sau socio-economic, limba materna, originea etnica.

Perioada: septembrie 2021 – decembrie 2023

Parteneri: Inspectoratul Școlar al Municipiului București; Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov