Romania – al treilea cel mai ridicat procent al abandonului scolar din Uniunea Europeana
In prezent, Romania se confrunta cu o problema pe cat de reala, pe atat de grava: gradul tot mai mare al abandonurilor scolare in randul copiilor (prescolari si elevi), precum si parasirea timpurie a sistemului scolar. România avea, în 2017, al treilea cel mai ridicat procent al abandonului scolar din Uniunea Europeana.
Potrivit Eurostat, România a avut în ultimii ani rate foarte mari ale abandonului scolar (rata de parasire timpurie a scolii), ajungând la un vârf de 19,3% în 2010 dupa care a urmat o usoara scadere la 17,3% în 2013 si a urcat apoi la 19,1% în 2015. În 2018 abandonul scolar a coborat la 16,4% – cel mai mic procent al abandonului scolar din ultimul deceniu. Fenomenul abandonului scolar, desi mai redus numeric este prezent si in Mun.Bucuresti. In 2014 s-a înregistrat o rata a din învaþamântul primar de 1,2 % si din învaþamântul gimnazial de 1.4%. La nivelul judeþului Ilfov, rata abandonului scolar, pe perioada 2016-2018 a inregistrat o crestere, astfel: invatamant primar 0.76%, invatamant gimnazial 1,13 % si invatamant liceal 0.2%, zonele identificate a fi de risc mare fiind Pantelimon, Mogosoaia, Peris, Buftea, Chitila, Ganeasa, Cornetu, Tânganu, Afumaþi.
Cauzele parasirii timpurii sunt multiple si diverse, strâns legate de un mediu dezavantajat din punct de vedere socioeconomic si de nivelul scazut de educatie: lipsa accesibilitatii în general si a adaptarii rezonabile în învatamânt, lipsa tehnologiilor de acces si a tehnologiilor în procesul de învaþamânt, insuficienþa serviciilor de sprijin oferite, lipsa transportului adaptat, slaba constientizare a familiilor cu nivel redus de educatie cu privire la importanþa participarii la procesul educativ, atitudini discriminatorii sau negative cu privire la incluziunea scolara a copiilor si tinerilor cu dizabilitati si/sau cerinte educative speciale. Fenomenul predomina în rândul anumitor grupuri aflate în situatie de risc: tineri din mediul rural sau provenind din familii cu venituri modeste, romi si elevi care au repetat cel putin un an sau care au abandonat scoala. Elevii de etnie roma se afla în situatie de risc din cauza condiþiilor precare de trai si a saraciei; situatia este si mai grava pentru fetele de etnie roma, în parte din cauza traditiilor culturale.
Urmare a analizelor efectuate la nivelul regiunii Bucuresti – Ilfov, au fost dentificate principalele nevoi care necesita a fi abordate in sprijinul atingerii obiectivului proiectului si care constau in: – Lipsa campaniilor de informare cu privire la posibilitatea finalizarii studiilor de catre tinerii si adultii care au abandonat invatamantul obligatoriu – Accesibilitatea teritoriala scazuta a serviciilor de educatie in zonele rurale izolate – Lipsa accesibilitatii in general si a adaptarii rezonabile in invatamant – Necesitatea imbunatatirii continue ale competentelor de predare si tehnice ale cadrelor didactice – Lipsa competentelor de lucru a persoanelor adulte necesare indeplinirii exigentelor angajatorilor si a pietei muncii – Grad scazut de insertie pe piata muncii a tinerilor si adultilor care nu au finalizat invatamantul primar si/sau gimnazial – Lipsa serviciilor de orientare in cariera pentru tineri si adulti in procesul de alegerea a unui loc de munca – Rata crescuta a somajului la nivel regional, zonele defavorizate reprezentand o pondere crescuta – Saracia, posibilitatile reduse de angajare si participarea scazuta la educatie a parintilor in multe comunitati rurale – Lipsa programelor de sprijin pentru tinerii si adultii care vor sa finalizeze studiile fara a abandona activitatile ocupationale zilnice – Nivelul scazut al venitului per familie, ca o constrangere financiara pentru a suporta costurile colaterale ale educatiei, in special in randul familiilor sarace si dezavantajate – Fenomen raspandit de excluziune sociala, cu preponderenta in mediul rural.
Proiectul propus prin crearea parteneriatului dintre Fundatia Convergente Europene in calitate de Lider, partenerul 1 – Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si partenerul 2 – Inspectoratul Judetean Ilfov are ca obiectiv remedierea fenomenului de abandon scolar in Regiunea de dezvoltare Bucuresti Ilfov.
Proiectul isi propune, sa deruleze actiuni de sprijin axate pe cresterea accesului la masuri de educatie pentru un numar de 500 pers care au abandonat cursurile invatamantului primar si/sau gimnazial inainte de finalizarea acestora, precum si imbunatatirea competentelor personalului didactic din invatamantul pre-universitar pentru un numar 420 pers. Justificarea propunerii are la baza necesitatea grupului tinta in ceea ce priveste continuarea si finalizarea invatamantului obligatoriu fara a fi nevoite sa-si intrerupa activitatile profesionale, actiuni ce vor avea impact la nivel personal, beneficiile constand in cresterea gradului de incluziune sociala, scaderea riscului asociat somajului, cresterea gradului de insertie pe piata muncii si imbunatatirea competentelor necesare accesarii unui loc de munca mai performant. Un impact pozitiv se va inregistra si la nivelul comunitatii prin reducerea costurilor sociale ce tin de venitul minim garantat, accesul la servicii socio-medicale.